-
۱۰۶۷
رابطه استرس و چاقی چیست و چگونه میتوان با آن مقابله کرد؟
سالهاست خیلی از افراد گمان میکنند استرس و چاقی با هم مرتبط هستند و حالا تحقیقات علمی هم دلایلی برای این ارتباط یافته است و به نظر میرسد واکنشهای بیوشیمیایی خاص، میتواند به توضیح رابطهی بین استرس و چاقی کمک کند. جنبهی غافلگیرکنندهی ارتباط استرس و چاقی تمایل به «خودتقویتی» است. بانی تاب دیکس (Bonnie Taub-Dix) متخصص کاهش وزن و سخنگوی انجمن رژیم غذایی آمریکا میگوید: «غالبا، افراد وقتی دچار استرس میشوند خوراکیهای نامناسبی میخورند» و در ادامه میگوید: «این مسئله موجب افزایش وزن میشود که خودِ این افزایش وزن اضطرابآور است، این دقیقا یعنی تمام تلاشهایتان برای کاهش استرس به هدر رفته است.»
استرس، همیشه با تغییرات بیوشیمیایی مرتبط بوده است و کاری میکند هوس غذا خوردن بکنید و در نهایت منجر به چاقی میشود. با این نوشته همراه باشید، میخواهیم بفهمیم استرس و چاقی چگونه با هم مرتبط هستند و یاد بگیریم چطور این چرخه را متوقف کنیم.
رابطهی بیولوژیکی استرس و چاقی
تا به حال توجه کردهاید زمانی که دچار استرس هستید، تمایل دارید غذاهای خانگی که چربی یا قند بالایی دارند، بخورید؟ محققان معتقدند که ممکن است هورمونهای خاصی در این روند نقش داشته باشند. از جمله:
سروتونین: زمانی که ما در وضعیت استرس به غذاهای خانگی چاقکننده میرسیم، شروع به خوددرمانی میکنیم! تاب دیکس میگوید: «هنگامی که شما کربوهیدرات مصرف میکنید، میزان ترشح هورمون سروتونین در بدنتان بیشتر میشود». سروتونین به لحاظ شیمیایی حس خوبی در بدن ایجاد میکند و باعث میشود حالتان خوب شود و احساس بهتری داشته باشید. تاب دیکس معتقد است: «جای تعجب ندارد که انتخاب غذا در افراد تحت استرس، انتخاب هوشمندانهای نخواهد بود. اغلب کربوهیدراتهایی که افراد به سمت آنها میروند پر از چربی هستند، چیزهایی مثل کلوچه، شیرینی، شکلات و کوکیها». تاب دیکس تأکید میکند که افراد در این مواقع معمولا تمایلی به خوردن غذاهایی مثل ماکارونی با آرد سبوس گندم ندارند.
کورتیزول: محققان کشف کردهاند که استرس مزمن باعث بالا رفتن بیش از حد هورمون کورتیزول در بدن میشود، هورمونی حیاتی که مدیریت ذخیرهسازی چربی و مصرف انرژی بدن را به عهده دارد. کورتیزول هورمونی است که به عنوان افزایشدهندهی اشتها شناخته میشود و ممکن است باعث شود، هوس کنید غذاهای چرب و شیرین بخورید.
نوروپپتید وای : مطالعات نشان میدهد بدن ما در مواقع استرس ممکن است مواد غذایی را به نوعی متفاوت پردازش کند. مطالعهای که در این زمینه صورت گرفته نشان میدهد موش آزمایشگاهی که تحت رژیم پرچربی و پرشیرینی قرار دارد، زمانی که در فشار استرس قرار میگیرد بیشتر مواد غذایی که وارد بدنش شده است تبدیل به چربی میشود و موشی که تحت رژیم نرمال بوده، در شرایط استرس وزن کمتری پیدا کرده است. محققان متوجه شدند که این پدیده با مولکولی به نام نوروپپتید مرتبط است که هنگام بروز استرس از سلولهای عصبی آزاد میشود و تجمع چربی در بدن را تقویت میکند. ظاهرا رژیم سرشار از چربی و قند، نورپپتید وای بیشتری آزاد میکند.
دکتر احمد نژادرحیم
*فلوشیپ فوق تخصصی جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته
*جراحی چاقی و متابولیک
WhatsApp
اینستاگرام : drahmadnezhadrahim.official@